Kapalıçarşı Konumu
Dünyanin en eski ve büyük kapali çarsisi Istanbul sehrinin merkezinde yer alir. Dev ölçülü bir labirent gibi, 60 kadar sokagi, üç binden fazla dükkani ile Kapali çarsi, Istanbul’un görülmesi gereken, benzersiz bir merkezidir. Adeta bir sehri andiran, bütünü ile örtülü bu site zaman içerisinde gelisip büyümüstür.
Istanbul’un en eski çarsilarindan biri olan Kapalıçarşı, Nuruosmaniye ile Beyazit Camileri arasindaki genis alana kurulmustur.
3000' den fazla dükkanin bulundugu Kapalıçarşı'yi her gün mevsimine göre 250.000 ile 400.000 kisi ziyaret etmektedir. Kaybolmaya yüz tutmus birçok meslegi, kendisine has kültürüyle yasatan Kapalıçarşı dünyanin en eski, en büyük ve en çesitli üretimlerinin sergilendigi bir mekandir.
Modern çagin gereklilikleri sonucu yapilan yeni alis-veris merkezlerinin mimari ve kültürel dokusundan dolayi etkileyemedigi Kapalıçarşı çok çesitli ürünü birçok yerden daha ucuza sergilemektedir.
Kapalıçarşı Tarihi
Fatih Sultan Mehmet Istanbul'u aldiktan sonra sehrin dahilindeki çarsilar, dükkanlar, hanlar, hamamlar, evler ve camiler yapilmasini emretmisti. Çarsinin nüvesi, Fatih Sultan Mehmet tarafindan fetihten hemen sonra Ayasofya Camii’ne gelir saglamak amaciyla insa edilmis olan 2 tas bedestendir.
15 yy.dan kalan kalin duvarli, bir seri kubbe ile örtülü eski iki yapinin etrafi sonraki yüzyillarda, gelisen sokaklarin üzerleri örtülerek, ekler yapilarak bir alis veris merkezi haline gelmistir.
Sarkta bez satilmak için yapilmis, daha sonra her nevi kiymetli esyanin alim, satimina tahsis olunmus Kapalıçarşılara bedesten denildi.
Eski zenginler, tacirler mücevherlerini ve kiymetli altin ve gümüs esyalarini bedestendeki kasalarda küçük bir ücret mukabilinde saklarlardı.